Champagnereis – dag 3, 24-05-2010

Vandaag vertrekken we spijtig genoeg terug naar huis. Na het ontbijt en het verlaten van de kamers vertrekken we om 9,30u richting Epernay. Onze eerste  halte is het champagnehuis Castellane. Hier krijgen we een rondleiding in de kelders van het huis. We worden opgesplitst in 3 groepjes (de Nederlands-, Frans- en Engelstaligen onder ons).

Nu we weten hoe de champagne gebrouwen wordt, mogen we ook de verschillende soorten degusteren. Bij de één verloopt dat “proeven” al wat vlotter dan bij de andere…

Nu onze dorst gelest is en we enkele dozen champagne hebben gekocht, gaan we terug naar de bus om een beetje verder te gaan eten. Na ons middagmaal rijden we, via de Avenue de Champage (met nog meer verschillende grote champagnehuizen),  richting Verzeney. Normaal wil de gids ons via Chatillon -sur-marne rijden maar wegens een te lange bus (maarliefst 14 m), zouden we daar in de haarspeltbochten in de problemen komen.

In Verzeney hebben we een kleine stop gehouden bij de bekende molen met prachtig uitzicht op de streek. Het bijhorende musée de touage hebben we niet kunnen bezichtigen wegens tijdsgebrek.De laatste halte is Riqueval, waar we eerst nog iets hebben gedronken en een stuk taart hebben gegeten.

Dan kan de afdaling naar “het zwarte gat” beginnen :  een tunnel van maar liefst 6 km waar schepen tijdens WO1 werden doorgetrokken.

Om 21u komen we aan in het bekende Gildenhuis waar in record tempo de bus werd uitgeladen en de laatste pintjes werden gedronken. En dan nu hop naar de volgende reis !

Wendy Laisnez